Asemapaikka Iin Röyttä

Iin meripelastajien meritukikohta on Iin Röytän saarella, jossa sijaitsevat historialliset rakennukset Lastaaja ja Luotsila. Rakennukset omistaa metsähallitus, joka on vuokrannut ne yhdistyksen käyttöön. 

Iin Röytän saari

Sijainti: 025º13,0' I,65º16,3' P

Röyttä sijaitsee: Oulusta 20 km,  Iin Rantakestilästä 10 km, Praavan kalasatamasta 3 km

Röytässä on ollut satamatoimintaa vuosina 1882–1891, kun Siuruan Höyrysaha Osakeyhtiö alkoi uittaa vientisahatavaraa saarelle. Sahatavara puhdistettiin, loppu käsiteltiin, lajiteltiin ja varastoitiin saarelle odottamaan laivausta. Laivaliikenne oli aluksi hiljaista, vain viidestä kymmeneen alusta purjehduskautta kohti. Laivojen määränpäänä oli joko Saksa tai Englanti. Laivaustoiminnan laajuudesta ei ole säilynyt tarkkoja lukuja, mutta vuonna 1890 laivattiin 147 000 kappaletta erikokoisia lautoja ja lankkuja sekä kuutisensataa kuutiometriä polttopuuta. Vuonna 1924 Röytässä lastattiin 41 alusta, joista kukin lastasi keskimäärin tuhat kuutiometriä sahatavaraa. 

Saarelle rakennettiin vuosina 1930–1933 viisi aallonmurtajaa, laituri sekä työntekijöiden asuinrakennuksia, joista useat ovat edelleen pystyssä. Laivaustoiminta päättyi suurimmalta osin vuonna 1965; viimeiset laivat kävivät satamassa vuonna 1969.

1960-luvulla saari sai uuden käyttötarkoituksen retkiveneilytukikohtana, kun 1966 Oulun Merenkävijäin ja Oulun Purjehdusseuran Telakkasäätiö ja metsähallitus kirjoittivat vuokrasopimuksen. Vuokrasopimuksen myötä oululaiset purjehdusseurat saivat käyttöoikeuden entiseen lastauspaikkaan aallonmurtajineen ja tukikohdakseen entisen luotsien asuinrakennuksen. Nykyisin saaressa sijaitsee lähialueen veneilyseurojen majat: Oulun Purjehdusseura, Oulun Merenkävijät, Iin Meriseura, Haukiputaan Pursiseura, Haukiputaan Veneilijät ja Oulun Työväenpursiseura. 

Lisätietoja saaren historiasta Iin Röytän toimijat ry:n sivuilta.

Veneilijöille satamassa on 60 peräpoijupaikkaa ja 20 peräankkuripaikkaa. Alussyvyys  max. 4 m. Saaren pinta-ala on 54 hehtaaria. Saaressa on 2,5 km:n luontopolku.

Lastaaja

Röytän päärakennus. Iin Meripelastajat vuokraavat rakenusta yleiseen käyttöön. Vuokrauksesta tarkemmin Röytän majojen vuokraus.

Luotsila

Luotsila toimii Iin Meripelastajien tukikohtana merellä.

 

 

Tekninen toteutus: W3 Group